Sunday, March 31, 2013
Spring Ice Tower
Dondurma, süt, seker ve dogal aromalarin ahenkli uyumu ile her kasikta sizi ferahlatan tek lezzet. Dondurmayi evimizde yapiyoruz. Cunku, hijyenik ve de dogal.
Heralde kutup'ta dahi olsa insanin cani dondurma ister :)
Saturday, March 30, 2013
Adana Kebap
Adana Kebabin hazirlanmasi ayri bir hikaye, yemesi ayri bir hikaye. Adana'li ustalara sorarsan Adana Kebabin olmazsa olmazi koyun eti. Her koyunun eti de degil ama. Toklu olacak bir de Toros Daglarinin kekiklerini yemis olacak. Yani Adana Kebap deyipte gecmemek gerek. Sonra bu etler kemiklerinden ve sinirlerinden ayrilacak zirhla cekilecek, kok biber, tuz ve kirmizi aci toz biber ile harmanlanacak...
Kanada'da bunlari tam olarak bulma ve uygulama olanagimiz olmasa da, yine de Adana Kebap'in sanina yakisacak sekilde onu yasatmaya calisiyoruz...
Kanada'da bunlari tam olarak bulma ve uygulama olanagimiz olmasa da, yine de Adana Kebap'in sanina yakisacak sekilde onu yasatmaya calisiyoruz...
Saturday, March 2, 2013
Künefe
Cok merak etmisimdir, insanlar bu guzel tatlari nasil buldular diye. Kunefede onlardan biri. Kunefe yapimi zor gibi gorunsede, aslinda yapimi en kolay tatlilardan biri. Sadece ve sadece dogru malzemeleri bulmak gerekir. Bana gore en guzel kunefe yapan ustalar Antakya'da. Havasindan midir, suyundan midir bilinmez ama Antakya'nin kunefesini bir tattiysaniz onu bir daha unutamazsiniz.
Eger yurt disinda yasiyorsaniz. Yasadiginiz ulkedeki etnik marketleri bilmeniz gerekir. Bu marketlerden kunefe yapimi icin gerekli malzemeleri kolaylikla bulabilirsiniz. Gerisi, sizin meharetinize kalmis. Afiyet olsun...
Wednesday, February 20, 2013
Cig Kofte
Çig köfte, hakkinda sayisiz rivayet olsa da, insanlik tarihinin muhtesem lezzetlerinden biridir. Çig köfte yaparken hijyen kurallarina cok iyi uymak gerekir. Kullanilan etten... baharatlara kadar hersey hijyen kurallari cercevesinde olmali.
Çig köfte yöreden yöreye farkli metodlarda hazirlanmaktadir. Ortak noktalari ise muhtesem lezzetleridir. Biz bu çig köfteyi Antakya üsülü ile hazirladik.
Çig köfte yöreden yöreye farkli metodlarda hazirlanmaktadir. Ortak noktalari ise muhtesem lezzetleridir. Biz bu çig köfteyi Antakya üsülü ile hazirladik.
Içli Köfte
Içli köfte, efsunkar bir yemek türü. Daha önce hic tatmadiysaniz, görüntüsüne baktiginizda onun ne muhtesem lezzetler barindirdigini bilemezsiniz. Içli köfte, yapimi biraz mesakkatli de olsa, o lezzet icin tüm zorluklara katlanilir dogrusu. Üç asamali bir hazirlama maratonu var. Ilk once kiymali ic harci hazirlanir, sonra ince köftelik bulgurdan dis kismi, sonra sekil verilmesi ve zeytinyaginda kizartilmasi.
Evet, zorlu bir marathon, ama sonucunda muthis bir ziyafet sizi bekliyor olacak. Afiyet olsun...
Evet, zorlu bir marathon, ama sonucunda muthis bir ziyafet sizi bekliyor olacak. Afiyet olsun...
Friday, February 15, 2013
Irmik Helvasi
Bizim bildigimiz klasik irmik helvasinin farkli bir yorumu. Uzun zamandir tartisilir durulur. Yemekte sanat mi onemli, yoksa tat mi diye. Bize göre tat en önemli etken. Tabiki bunun yaninda sanatta cok önemli. Bügün bazi restaurantlar yemekte sanat derken ipin ucunu fazlasi ile kacirsalar da, yine de sanat cok önemli.
Göze ve damak tadiniza hitap eden güzel tatlarla dolu güzel günlere dilegimizle, afiyet olsun.
Göze ve damak tadiniza hitap eden güzel tatlarla dolu güzel günlere dilegimizle, afiyet olsun.
Ravioli
Raviolinizi nasil istersiniz? Peynirli, ispanakli, mantarli, kiymali... listeyi uzatmak mümkün. Nasil isterseniz isteyin, o muhtesem aromasi ile sizi alip götürecektir. Ozellikle de ev yapimi ravioli bizim tercihimiz. Ravioli'de en önemli etken tabiki de hamuru. Kaliteli bir un ve dogal özgür dolasan tavuk yumurtasi ile olusan bir hamurla bu en önemli noktayi da halledebilirsiniz.
Ravioli'yi siddetle denemenizi önerrim. Simdiden afiyet olsun.
Firinda Sutlac
Sütlaç, aslinda yapimi biraz zor ve zaman alan bir tatli. Ama o enfes tadi damaklarinizda hissetmek adina, tüm zahmetine hiç sikayet etmeden katlanmak gerekir. Birde firinda üstünü karamalize ettiginizde; sütlacin o muhtesem tadini ömürünüz boyunca unutamazsiniz. Afiyet olsun.
Tuesday, February 12, 2013
Lahana Sarmasi
Lahana Sarmasi, yapmasi biraz yorucu olsa da, yemesi bir olay. Bizim oralarin agzi ile bol avcarli oldumuydu damaginizi catlatan cinsten olur.
Iyi bir lahana sarmasi icin, ince yaprakli bir lahana bulmaniz gerekir. Lahanayi bulduktan sonra gerisi kolay. Kolay derken tabiki iyi bir pirinc, orta yagli bir kiyma, kaliteli bir nar eksisi ve diger avcarlarinin karisimi ile muthis kokulu bir sarma ici daha yapmadan istahinizi fazlasi ile acacaktir. Simdiden afiyet olsun.
Iyi bir lahana sarmasi icin, ince yaprakli bir lahana bulmaniz gerekir. Lahanayi bulduktan sonra gerisi kolay. Kolay derken tabiki iyi bir pirinc, orta yagli bir kiyma, kaliteli bir nar eksisi ve diger avcarlarinin karisimi ile muthis kokulu bir sarma ici daha yapmadan istahinizi fazlasi ile acacaktir. Simdiden afiyet olsun.
Monday, February 11, 2013
Elmali Tart
Elmali tart, meyveli tartlar icinde piserken ve yerken kendine has tarcinli, eksi elmali, bademli, tereyagli... parfumlu kokusu ile insanin aklini basindan alan tek tart.
Eksi elma olarak Granny Smith cinsi elma ile cok iyi sonuc aliniyor. O muthis hisir hisir adeta agzinizin icinde dagilan tart hamurunun ustunde tarcinin nefis aromasi ile kizarmis elmalar, yerken damaginizda lezzet firtinasi kopariyor.
Afiyet olsun...
Sunday, February 10, 2013
Tavuklu Fajita
Meksika Mutfagi, dünya mutfaklari icinde sevdigimiz bir mutfak. Meksika'nin tarihi zenginligini yemeklerinde de görmek münkündür.
Meksika Mutfagini bügün Meksika disinda Tex-Mex dedigimiz fast food tarzinda biraz klasik Meksika Mutfagindan uzaklasmis urunler ile temsil edilmeye calisilmaktadir. Gercek Meksikan Mutfagi daha saglikli ve daha komplikedir. Meksika Mutfaginin fazgecilmezleri arasinda bazlama (tortilla) ve aci biberlerle yapilan soslar basta gelir.
Fajita'yi tavuklu, kirmizi etli, kuru fasulyeli yapabilirsiniz. Hangi sekilde yaparsaniz yapin fajita'ya hic degismeden giren malzemeler vardir. Bunlar, tortilla (bazlama), sotelenmis renkli biberler, hafif karamelize olmus sogan, salsa (kasik salatasi), tam yagli suzme yogurt (sour cream yerine), jalapenolu bize ait özel bir meze. Bu malzemeleri zevkinize gore arttirabilir veya azaltabilirsiniz. Yemek bir damak tadi sanatidir. Her insanin damak tadi farklidir.
Tabagimiza, bazlamamizi aliyoruz, yeterince tum malzemelerden bazlamamizin ortasina koyuyoruz ve dürüm yapiyoruz. Afiyet olsun.
Saturday, February 9, 2013
Fistikli Baklava
Baklava, bize göre tatlilarin krali. Genelde bizim tercihimiz fistikli ve yas baklava. Baklava yerken damaginizda hisir sesini duymaniz gerekir. Iyi bir baklava tabiki de kaliteli malzeme ile yapilir. Tabi biz baklava yaparken Antepli Baklava Ustalari gibi kagit gibi yufkalar acarak yapmiyoruz. Ama onlarin ki kadar da guzel ve lezzetli olabiliyor diyebirim.
Peki biz nasil yapiyoruz? Marketimizden 454gr'lik paketlerde satilan filo pastry, tuzsuz 454gr'lik tereyag, tuzsuz ic antep fistigi 200gr kadar, ince irmik, tam yagli süt ve toz seker aliyoruz.
Ilk once surubumuzu yapiyoruz. Bunun icin 2 su pardagi sekerimizi kucuk bir tencereye koyuyoruz ve bir pardak su ekliyoruz. Ayrica da sekerleme yapmamasi icin surubumuzun icine kucuk bir dilim limon atiyoruz. Surubumuz bir tasim kaynadiktan sonra onu sogumaya birakiyoruz. Limonu icinden almayi unutmayin.
Bu arada bir kucuk tencere icinde tereyagimizi yakmadan cok kisik ateste eritiyoruz, antep fistiklarimizi robot yardimi ile parçalayip cok küçük granül haline getiriyoruz. Iki su bardagi sütümüzü bir tencere icinde kaynamaya birakiyoruz, sütümüz kaynayinca ocaktan aliyoruz ve yavasca muhallebi kivamina gelene kadar karistirarak irmigimizi ekliyoruz.
Artik baklavamizi yapmaya baslayabiliriz. Filo'larimiz dikdortgen seklinde olup, bunlari ortasindan bicak yardimi ile kesip iki parcaya ayiriyoruz. Bu kestigimiz parcalardan birini alt kismi icin, diger yarisini ust kismi icin kullanacagiz. Tepsimizi cok hafif sekilde yagliyoruz ve filo'lari kat kat dizmeye basliyoruz ve her iki uc kat oldugunda cok hafif yagimizla yagliyoruz. Ilk yarimiz bittiginde önceden hazirlamis oldugumuz irmikli muhallebiyi yayiyoruz, sonra fistiklarimizi düzgünce seriyoruz, filo'larin diger yarisini tepsimize düzmeye basliyoruz, bu islem de bittikten sonra istedigimiz sekilde baklavamizi kesiyoruz ve kalan yagimizi ustune gezdirip onceden isittigimiz 375F'lik firinimiza sürüyoruz. Nar gibi kizardiktan sonra, firindan cikarip surubunu veriyoruz ve afiyet olsun.
Peynir Dolgulu Somborka Biber Tursusu
Balkanlarda, özellikle de Kosova'da yapilan bu tursu cidden de insanin aklini basindan aliyor. Bu tursu peynir ile sütün muhtesem uyumundan meydana geliyor. Aslinda tam anlami ile tursu da diyemeyiz. Aslinda bir cesit meze. Sicak ekmekle cok iyi gidiyor dogrusu.
Tursumuz her biberle olmuyor, tursumuzun özel bir biberi var. Kosova'da bu biberin adi Somborka. Somborka, sarimsi bir renge sahip, aci, ince kabuklu ve etli.
Cok kolay bir yapim asamasi var. Ilk önce malzemelerden baslayalim.
Sizin seciminize uygun cam kavanoza sigacak kadar taze Somborka Biberi. Her bir Somborka Biberinin icine birer yemek kasigi olacak sekilde Tam Yagli Ezine Koyun Peyniri ve kavanozumuzu alacagi kadar tam yagli süt.
Tursumuzu yapmaya baslayabiliriz; ilk once biberlerimizi bir guzel yikiyoruz, sonra sap kismindan acarak biberlerimizin cekirdeklerini ve damarlarini cikariyoruz. Tam Yagli Ezine Koyun Peynirimizi biberlerimizin icine yarisi dolacak sekilde dolduruyoruz. Sonra, icini peynirle doldurdugumuz biberlerimizi agiz kisimlari yukari gelecek sekilde kavanozumuzun icine ust uste gelecek sekilde diziyoruz. Bu arada tam yagli sütümüzü parmagimizi yakmayacak sicaklik derecesine kadar isitiyoruz ve biberlerimizi daha önceden icine düzdügümüz kavanozumuza silme olacak sekilde dolduruyoruz. Kavanozumuzun agzini kapatip serin ve gölge bir yerde dinlendirmeye birakiyoruz. Kavanozumuzun icine koydugumuz sütümüz bir kac gun icinde peynir halini alacaktir. Peynir haline döndükten sonra kavanozumuzun üst kisminda biriken peynir sularini duzenli olarak aliyoruz, taki peynir suyu olusmayana kadar. Artik tursumuz yenmeye hazirdir. Afiyet olsun.
Subscribe to:
Posts (Atom)